Bitfitter bitfitconsultant bitfit bit paard hoofdstel bit zaltbommel vinkel

Behandelingen

Sportmassage en mobilisatie

 
Massage en Mobilisatie
Om het beste resultaat te bereiken zal ik een paard 3 x behandelen binnen 21 dagen. Hierna kan in de meeste gevallen overgegaan worden in onderhoudsbehandelingen. Om tot een goed resultaat te komen wordt er gebruik gemaakt van verschillende behandelingstechnieken die op dat moment nodig zijn. Dit kunnen technieken zijn vanuit de sportmassage, jointmobilisation, cranio sacraal en shiatsu. Eventueel ondersteund met Medical taping.

Bij de eerste behandeling zal het onderstaande aan bod komen:
- Anamnese
- Beoordeling exterieur
- 1e palpatie
- Beoordeling beweging aan de hand op harde bodem
- Beoordeling beweging aan de longe op zachte bodem (mits verantwoord)
- 2e diepe palpatie en mobilisatie
- Stretchen

Op basis hiervan worden de eventuele probleemgebieden gelokaliseerd zodat we deze in de behandelingen extra aandacht kunnen geven.
Massage is geen vervanging van een dierenarts, fysiotherapeut of andere specialist.
Sportmassage kan in veel gevallen wel naast of in overleg met de behandeling van een dierenarts plaatsvinden. Als ik vermoed dat uw paard gespecialiseerde hulp nodig heeft, zal ik u doorverwijzen. Twijfelt u zelf aan de gezondheid van uw paard, laat dan eerst de dierenarts langskomen.


 

Manuele Lymfedrainage


Manuele Lymfe Drainage kan ingezet worden om een groot aantal ziektebeelden te behandelen en herstel te ondersteunen. Doordat lymfe drainage invloed heeft op meerdere orgaansystemen is het breed inzetbaar. Lymfe drainage wordt door de meeste paarden als zeer prettig ervaren. Lymfedrainage is een specifieke massagetechniek waarbij handgrepen met lage druk aangebracht worden in een voortdurende, ritmische beweging.

Naast een bloedvatenstelsel heeft een paard ook een lymfevatenstelsel, het lymfevatenstelsel is net zo groot en uitgebreid vertakt als het bloedvatenstelsel en de grote lymfevaten lopen ook vrijwel parallel aan de grote bloedvaten. Een paardenlichaam heeft ongeveer 8000 kleine lymfeklieren die o.a. zorgen voor de vorming van witte bloedlichaampjes, het inkapselen van schadelijke stoffen, de aanmaak van antilichamen en het lymfevocht filteren. Bloed en lymfe horen bij elkaar als de 2 kanten van een medaille, elke kant heeft een eigen gezicht; bloed is donkerrood en lymfe is wit en helder van kleur. Het lymfesysteem haalt uit het paardenlichaam wat er niet in hoort zoals ziektekiemen en afvalstoffen.

Daarnaast heeft lymfe ook een energetische werking, het helpt het paard afstand te nemen van spanningen en emoties die niet van het paard zelf zijn maar welke het paard heeft overgenomen van b.v. de ruiter, verzorger of onjuist management. Een paard leeft niet meer op de prairie waar hij continue bezig was met een hapje en een stapje waarin hij dus voldoende tijd had voor rust, ontspanning en herstel. Zijn enige stress was bijvoorbeeld die leeuw waarvoor hij op de vlucht moest.
In het huidige management rondom een paard zijn er veel meer "leeuwen" dan vroeger op de prairie denk bijvoorbeeld aan: te weinig beweging, geen contact met soortgenoten, verkeerd voer, training, transport, dierenarts, hoefsmid, verhuizing etc. De mens is eigenlijk de leeuw geworden door de dingen die wij hem opleggen en waar we meestal de beste bedoelingen bij hebben.
Hierdoor zit een paard vaak te veel aan te sympathicus (stress/overleven) kant waardoor hij veel afvalstoffen produceert, veel energie verbruikt en te weinig toekomt aan herstel, rust en ontspanning. Lymfe werkt namelijk niet als een paard aan de sympathicus kant zit, zijn lichaam schakelt over naar overleven en gaat prioriteiten stellen nl. hartslag, bloeddruk en ademhaling. Denk maar aan jezelf als je in een stressvolle situatie zit daarnaast neem je ook niets op, je leert niets je bent alleen maar bezig met overleven. De kunst is dan ook om de juiste verhouding te vinden tussen parasympathicus en sympathicus. Lymfedrainage is hier een aanvulling op.

Lymfedrainage werkt op het parasympatische gedeelte van het zenuwstelsel wat voor rust, ontspanning, opbouw en herstel in het paardenlichaam zorgt. Het paard wordt rustig en ontspannen. Lymfedrainage heeft een positief effect op de afvoer van weefselvocht waardoor afvalstoffen sneller en beter worden afgevoerd. Daarnaast heeft een lymfe behandeling een pijnstillende werking en versterkt het het natuurlijke afweersysteem van het paard waardoor veel klachten voorkomen kunnen worden.

Lymfedrainage heeft wetenschappelijk bewezen een positief effect te hebben op o.a;

stalbenen
overbelaste spieren en pezen
stijve rug of achterhandsproblemen
peesontstekingen
galletjes en andere weefselverhardingen
oedeem
slecht helende wonden
zomereczeem.

Daarnaast geeft lymfedrainage een duidelijke verbetering bij gedragsproblemen als onrust, stress en angst.


Genoemde prijzen zijn inclusief BTW en exclusief reiskosten € 0,35 ct. per kilometer vanaf Vinkel of Zaltbommel.